Rekonstrukce bytu na Pohořelci

10.12.2015 Malé byty, Rekonstrukce

Lenka Křemenová, David Maštálka / A1Architects
Přestavba spočívá v drobných stavebních úpravách původní dispozice
a v návrhu vestavěného nábytku.

*

Byt na Pohořelci se nachází v druhém podlaží bytového domu z počátku 19. století. Řešení interiéru spočívá v drobných stavebních úpravách původní dispozice a především v návrhu vestavěného nábytku. Vzhledem k plošné výměře bytu o pouhých 57 metrech čtverečních jsme sloučili funkce chodby
s technickým zázemím pro kotel, pračku a velkou šatnu do souvislé skříňové stěny. Tento úložný prostor plynule přechází z chodby do kuchyně, kde v sobě opět slučuje veškeré vestavné kuchyňské spotřebiče a nabízí také bohatý prostor pro uložení nádobí a potravin. Struktura zelené mozaiky z koupelny se sprchovým koutem přechází podobně jako vestavěná stěna naproti, skrz chodbu až za dubovou pracovní desku v kuchyňské části. Kuchyně je s hlavní obytnou místností propojena širokým portálem, kterým též prostupuje konzola s dubovou deskou jídelního stolu levitující nad tmavou podlahou.

Obytný prostor nabízí průhled skrz široký otvor do části ložnice s malou pracovnou oddělenou papírovou posuvnou stěnou. Všechny dveře v bytě jsou posuvné se skrytým zavěšeným kováním v podhledu. Originálním prvkem interiéru je svítidlo LA1GHT z drátěnek a osvětlení jídelního stolu, které vzniklo v kreativní dílně našeho ateliéru, stejně tak i tři obrazy propojující společným motivem růžových horizontů celý interiér. Barevně je prostor bytu pojednán v bílé s kontrastem tmavých podlah a zelené mozaiky. V rámci rekonstrukce byly nově řešeny veškeré rozvody a došlo zároveň ke kompletní výměně okenních výplní a vstupních dveří.

Spolupráce Jakub Filip Novák.

Autorská zpráva
Foto Ester Havlová a archiv autorů

 

*

*

*

*