Rekonstrukce bytu Na Bitevní pláni, Praha 4

03.10.2018 Malé byty, Rekonstrukce

Lucie Mlýnková / Atelier Spectrum
/ Byt 1+1 získal vhodnější dispozici a dostatek úložných prostor. Bílé vybavení prostor opticky nezmenšuje, oživují ho menší barevné prvky.

*

Kompletní rekonstrukce bytu 1+1 o ploše 31 m2. Jednalo se o zdevastovaný byt v cihlovém domě. Původní dispozice byla nevyhovující. Malá kuchyňka byla situována v chodbě za vstupními dveřmi. A v menší místnosti vedle byla samostatná koupelna, kde byla umístěna vana, umyvadlo, a také tam stál sporák, který se do chodby už nevešel.

Základem tedy bylo vytvořit nové dispoziční řešení. Finální dispozice byla vybrána z několika variant jako nejvíce vyhovující.

Původní místnost pouze pro WC byla rozšířena na úkor obývacího pokoje, aby mohla vzniknout plnohodnotná koupelna se sprchovým koutem.

Prostor původní koupelny slouží jako nová kuchyň. Majitel si přál vybavit kuchyň dvouplotýnkou, v sestavě je umístěna také kombinovaná trouba a lednice, celý prostor se plně využil pro dostatečné množství úložných skříněk.

Vestavná skříň v předsíni ukrývá kotel, ohřívač vody a pračku, je v ní místo
i pro boty a kabáty.

V obytné místnosti byl kladen důraz na maximální množství úložných prostor. Vestavné skříně jsou umístěny po obou delších stěnách místnosti. Na jednu z nich navazuje pracovní stůl s úložnými prostory vedle, které se dají snadno zaklopit. Výrazným prvkem sestavy je nika pro televizi.

Druhá vestavná skříň je uprostřed taktéž vykousnutá, a to pro umístění postele. Postel je vysunovací; přes den je postel zasunutá, a tvoří tak pohovku. Čalouník vytvořil zadní polštáře, které se dají odsunout v případě roztažení postele. Za zády pohovky vznikl úložný prostor pro peřiny. V ostatních částech skříní jsou šatní tyče a police.

Veškerý nábytek byl navržen v bílé barvě, aby nezmenšoval už tak malý prostor. Byly zde použity pouze menší barevné prvky pro oživení.

Barevný prvek se opakuje také v koupelně v podobě skříňky pod umyvadlem. Vzhledem k blízkosti jádra mohla být sprcha vytvořena pouze spádováním do odtokového žlabu a nemuseli jsme použít sprchovou vaničku.

Stavebně byla provedena kompletní výměna elektroinstalace, vodovodního
a kanalizačního připojovacího potrubí. Jelikož se v domě chystá výměna vodovodních a kanalizačních stoupaček, bylo nutné je vyměnit v tomto bytě v předstihu, aby se v novém interiéru nemuselo znovu bourat. Práce se tím trošku zkomplikovaly, jelikož bylo nutné domluvit se s horními a spodními sousedy, kterým jsme zasahovali do koupelen, a jejich koupelny pak uvést do původního stavu.

Autorská zpráva
Foto Tomáš Dittrich