Přestavba bytu na Letné

30.04.2012 Malé byty, Rekonstrukce

Pavel Nasadil / FAM Architekti
Byt v přízemí funkcionalistického domu jsme představili už po jeho rekonstrukci, tentokrát přinášíme fotky po zabydlení.

*

Prvorepublikový dům na Letné byl postaven roku 1938 podle projektu architekta Jana Gillara, stejně jako další dva bytové domy v bezprostředním okolí. Kromě typických znaků funkcionalismu (především průčelí
s velkoplošnými pásovými okny) má navíc nadstandardně vyřešeny vstupní
a komunikační prostory: velká hala i široké chodby se schodištěm jsou prosvětleny denním světlem, všude byly použity ušlechtilé materiály. Také byty v patrech jsou řešeny velkoryse a dispozičně mohou velmi dobře sloužit
i současným rodinám.

Přízemní byt mladé manželské dvojice má příjemnou jižní orientaci do klidného vnitrobloku, jeho původní řešení ale postrádalo noblesu bytů ve vyšších patrech, jako by sem Jan Gillar vnesl kousek svých myšlenek a názorů na sociální bydlení (byt byl možná určen pro správce domu). Samotné obytné místnosti přitom nejsou podprůměrně malé, spíše tu chybělo potřebné zázemí.

Z malé předsíňky se vcházelo do obou obytných místností a na toaletu, součástí užšího pokoje byl maličký kuchyňský koutek s výklenkem spíže
a vstup do koupelny. Provozní vazby ale současné rodině nemohly vyhovovat, chybělo tu místo jak na větší kuchyňskou sestavu, tak na úložné prostory. Přestavba bytu tedy neřešila jen technické problémy (elektrorozvody, zdravotní techniku, podlahy), ale současně i úpravu dispozice.

Systémem posuvných stěn a dveří až k překladům pod stropem a v jednotném materiálovém provedení tu architekt vytvořil otevřený obytný prostor, který se může podle potřeb či nálad obyvatel bytu uzavírat na jednotlivé funkční zóny. Nová podlaha z průmyslové mozaiky prochází všemi místnostmi od vstupu až po koupelnu bez prahů, a zdůrazňuje tak volné plynutí prostoru.

Vybouráním příček ve vstupní části a zrušením toalety vznikla předsíň
s úložnou skříní, která pohledově odděluje novou kuchyň. Odsunutím stěny oddělující obývací pokoj může denní světlo pronikat až do předsíně a kuchyně, večer naopak stěna pokoj uzavře od předsíně navazující na hlučnější provoz chodby. Pak zůstane mezi kuchyní a pokojem ještě úzký „pohotovostní“ průchod na pronesení šálku kávy či čaje.

Sousední dveře mohou s pokojem propojit, či zcela oddělit sousední ložnici. Další posuvné stěny uzavírají úložné prostory podél obou stran šatny, která je průchodem z ložnice do koupelny. První úložný prostor nahradil původní minikuchyňku, druhý vznikl zkrácením ložnice. Výklenek bývalé spíže se obrátil směrem do koupelny, kde se využívá jako skříňka na toaletní potřeby. Zrušené WC u vstupu nahradila toaleta začleněná do prostoru koupelny.

Byt sjednocuje nejenom dřevěná podlaha, ale také bílé provedení všech stěn, otevíravých prvků i nábytku. Bílá barva prostor opticky zvětšuje a neubírá mu denní světlo, podtrhuje čisté linie a tvary, které právě funkcionalistická architektura vyznávala. Malý byt v přízemí tak přestavbou získal chybějící noblesu, kterou se vyznačuje celý bytový dům.

-věk
Foto Jaroslav Hejzlar a Tomáš Balej (1)