Mezonetový byt v Brně

01.12.2017 Malé byty, Rekonstrukce

Petra Bíšková, Klára Císařovská / Mooza architecture
/ Změna orientace schodiště při rekontrukci bytu umožnila vhodnější provozní řešení se samostatnými ložnicemi.

*

Byt se nachází ve starším brněnském domě nedaleko pivovaru. Původně nabízel malé byty, pravděpodobně právě pro zaměstnance pivovaru. Některý z předchozích majitelů propojil dva byty nad sebou do jednoho většího mezonetového. A v takovém stávajícím stavu byt koupila i naše klientka.

Předchozí stavební zásahy vyžadovaly propojení obou pater vnitřním schodištěm. To bylo bohužel orientováno trochu nešťastně s výstupem směrem k oknům. Původní dispozice bytu tedy nabízela obývací pokoj s kuchyní a toaletu ve spodním podlaží, dvě průchozí ložnice a koupelnu v podlaží horním.

Nejdůležitějším bodem rekonstrukce bytu byla změna orientace stávajícího schodiště. Výstup v patře tak umožnil vytvořit chodbu a z ní přístupné ložnice s koupelnou. Prostor nad schody se využil jako vyvýšená postel vyrobená truhlářem na míru.
Poslední dispoziční úpravou bylo vytvoření předsíně ve spodním podlaží. Luxferová stěna poloprůhledně oddělila věšáky na kabáty od kuchyně. Dále přišla na řadu výměna podlahové krytiny v celém bytě, nové obklady ve stávající toaletě a samozřejmě i v nové koupelně.

Schodiště zde hraje hlavní roli, proto mu byla věnována pozornost i při vlastním interiérovém vybavení. Místem bylo nutno šetřit, kde to šlo, a proto se prostor pod schody využil na vestavěnou pohovkou s úložným boxem, která vyplnila i půlkruhovou niku. Na atypickou pohovku navazuje zábradlí se stylizovanou mříží, jejíž až molekulární struktura odkazuje na vědeckou profesi majitelky. V patře se prostor nad schody využívá již zmíněnou postelí. Nad ní je pamatováno i na pár poliček – namísto nočního stolku.

Kuchyňská sestava, kterou v bytě zanechali původní majitelé, prozatím slouží svému účelu, ale v budoucnu bude pravděpodobně nahrazena novou.

Koupelna v horním patře je obložena mozaikou s kruhovým dekorem, kde se střídají bílé a tmavě modré plochy. Do bílé plochy je zakomponován drobný dekor z modrých koleček, která na svá místa dle našeho návrhu umístili šikovní řemeslníci.

Celkové řešení bytu nabídlo praktičtější dispoziční využití i dostatek prostoru pro umístění mnoha knih, květin, suvenýrů z cest nebo dárků od rodiny
a přátel, které majitele obklopují. Celková plocha 72 m2.

Autorská zpráva
Foto Iveta Kopicová