Malý byt v Holešovicích

23.09.2016 Malé byty, Služby bytového architekta

Pro příjemné bydlení není rozhodující jen samotná plocha bytu nebo designový nábytek, záleží především na dispozici a provozních vazbách. Ale také na osobních pocitech majitelů při výběru zařízení.

+

 

Studentka medicíny dostala možnost zařídit si svoje první samostatné bydlení. Její byt 2+kk o ploše 39 m2 vznikl po celkové rekonstrukci starého holešovického činžáku a na rozdíl od mnoha stejně „velkých“ bytů v novostavbách běžných developerských projektů má příznivou dispozici, kterou nebylo zapotřebí stavebně nijak upravovat. Z malé předsíňky, odkud je přístupná koupelna s WC, se vchází do hlavní obytné místnosti, na niž navazuje samostatná ložnice.

Obytný prostor s celkovou plochou 24 m2 má příjemnou obdélníkovou proporci, vysoký strop a v delší straně dvě vysoká okna orientovaná k východu. Je dobře prosvětlený dopoledním sluncem, přitom netrpí přehříváním v letních vedrech. V zadní části je ještě rozšířen o výklenek vhodný pro zřízení kuchyňského koutu. Tady už byly v návaznosti na sousední koupelnu předem připraveny rozvody (voda a odpad). Koupelna překvapila účelným moderním vybavením (žádná rohová vana, žádné zdobené obklady s bordurami), jednoduchý styl je ale oživen výraznou oranžovou barvou. Ta sice může být ve velké ploše až dráždivá, pro mladou dívku je ale kombinace bílé s oranžovou docela atraktivní.

Návrh

Klientka se chtěla nastěhovat co nejdříve, přitom svůj nový domov už od počátku  plně využívat. Přála si byt zařízený moderně, ale také trochu romanticky; v pokoji chtěla dřevěný nábytek, kromě pohovky také fatboy na neformální a pohodlné posezení, na stěně samolepku stromu, který si sama vybrala na webové stránce Fugu. Z výrazných barev se jí líbí především fialová a zelená.

Návrh zařízení jsem připravila v několika variantách a brzy jsme se dohodly na výsledném řešení. Dispozice bytu si sama docela přesně určila, jak na sebe jednotlivé funkční zóny budou navazovat: jídelní stůl v návaznosti na kuchyňský kout,  vedle něj sezení, naproti pohovce knihovna. Vzhledem k tomu, že do předsíňky se nevejdou žádné úložné prostory a v bytě není komora, v obytné místnosti se u vstupu do ložnice přistaví sádrokartonová příčka na vestavěnou skříň vysokou až ke stropu. Další skříň na osobní oblečení se umístí do výklenku v ložnici, jako úložný prostor bude sloužit také nejvyšší část kuchyňské sestavy, a využije se tak výška stropu 312 cm.

Určujícím (spíše omezujícím) prvkem byla podlaha s kresbou dřevin v několika barevných odstínech. Doplnění pokoje další dřevinou je v tomto případě velmi choulostivé, v úvahu připadá pouze jednolitá barevnost, aby se více vzorů „netlouklo“. Nábytek obývací části se zvolil ve světlounké bříze, která nemá výraznou strukturu. Doplňujím akcentem základní kombinace bude kontrastní zelená barva na doplňcích. Obývací pokoj zůstane ve střízlivějším pojetí, romantika se přesune až do ložnice, která bude soukromým „dívčím“ koutkem.

Kuchyňské pracoviště

Nejprve se musely zpracovat výkresy kuchyně, jejíž výroba trvala šest týdnů
a byla rozhodující pro termín stěhování. Teprve na základě podrobného návrhu se určila také cena – bylo jasné, že kuchyň bude největší investicí v celém bytě. Rozpočet byl vyšší, než klientka předpokládala, dala ale přednost zpracování na míru před kompromisem s levnějším typovým nábytkem. V kuchyňském studiu Katalpa navíc byli ochotní přizpůsobit veškeré detaily tak, aby přesně odpovídaly návrhu, i když byly odlišné od jejich zaběhnuté praxe. Výsledek potvrdil profesionální přístup studia, kuchyň má perfektní provedení.

Klientka měla původně představu sestavy do písmene U, která by proběhla kolem všech tří stěn výklenku. Variantní návrhy však prokázaly, že dva špatně využitelné rohy v tak malé kuchyni poskytují méně pracovní plochy než dvě protilehlé linky. Sestava má tedy dvě  části, vysokou až ke stropu podél příčky sousedící s koupelnou (neuplatňuje se v pohledu z obytné místnosti) a nižší část s nástěnnými skříňkami, jejichž horní hrana 185 cm výškově navazuje na knihovnu obývacího pokoje. Půdorysně s knihovnou lícuje tvarově jednoduchý stůl s bočnicí, který doplňuje sestavu o další pracovní plochu a funkčně uzavírá celý kuchyňský kout. Pro práci vsedě nebo rychlou snídani tu poslouží stolička s nastavitelnou výškou.

Vysoká strana sestavy zahrnuje zabudovanou chladničku a mycí pracoviště s dřezem, začlenila se sem i pračka, která by v koupelně zabírala příliš velkou plochu. Horní skříňky nad dřezem jsou v nadstandardní výšce, aby svojí hloubkou 60 cm nevadily při mytí nádobí. Do výklenku pod nimi se ale bez problémů vešla méně hluboká mikrovlnná trouba. Protější strana má uprostřed varnou desku a pod ní horkovzdušnou troubu, obě krajní spodní skříňky sestávají ze tří zásuvek, nástěnné skříňky mají výklopná dvířka, která při otevření směrem nahoru nijak nepřekážejí.

Sestava z leského bílého lamina je doplněna tmavou pracovní deskou a obkladem ze stejného materiálu, bezesparý obklad se udržuje v čistotě snadněji než keramický se spárami. Mikrovlnka s černým zrcadlovým čelem záměrně splývá s barvou výklenku. „Chybějící“ stěnu původního půdorysného tvaru písmene U nahrazuje samolepka rostlin, nad kterou časem přibudou ještě designové hodiny.

Pokoj s jarním laděním

Umístění knihovny podél vnitřní stěny obývacího pokoje umožňuje přímý průchod od vstupu do místnosti ke kuchyni a jídelnímu stolu, sezení má klidnější polohu v „zálivu“ mezi vestavěnou skříní a jídelním stolem. Vzhledem k tomu, že si klientka nemíní pořizovat televizor, odpadla starost, že by se v obrazovce odráželo světlo oken.

Knihovna s dýhou „efekt bříza“ je sestavena ze čtyř dílů systému Expedit a dvou polic. Otevřená policová sestava je vzdušná, plná dvířka v krajních polích jsou bílá, aby pohledově navazovala na stěnu a knihovna nepůsobila příliš mohutně, pouze v nejnižší části při podlaze je umístěno několik košů z přírodního výpletu v barvě korpusu. Stejnou povrchovou úpravu jako knihovna má i společenský stolek a jídelní stůl, sedáky židlí jsou z březové překližky. Také čalounění pohovky a koberec jsou laděny v podobném tónu jako nábytek. Na bílé stěny navazují lehké průsvitné závěsy, jimiž do místnosti prochází příjemně rozptýlené denní světlo. Barevný základ místnosti zůstává neutrální, výrazná barva jarní zeleně se objevuje na doplňcích: fatboyi, barové stoličce z průhledného plastu a na polštářích, na listech samolepkových stromů.

Čelní stěna pokoje při vstupu do pokoje se doplnila krátkou polopříčkou, za ní vestavěná skříň je svou bílou barvou přirozeným pokračováním stěny a nezakončuje místnost příliš tvrdě. Na novou příčku – proti dveřím z předsíně – se navíc mohlo umístit vysoké zrcadlo.

Romantická ložnice

Zařídit ložničku s plochou 9 m2 na spaní i práci u počítače bylo problematické, místnost je nábytkem příliš „přeplněná“, ale bílá barva tento handicap trochu odlehčuje.

Výklenek za dveřmi  byl jednoznačně určen pro skříň, zvolila se s posuvnými zrcadlovými dveřmi, které malý prostor opticky zvětšují. V potřebné šířce 145 cm se bohužel nedaly koupit nástavce na skříň jako v obývacím pokoji, výklenek se nemohl využít pro ukládání v celé své výšce. Výroba skříně na zakázku by se ale nevešla do rozpočtu.

Podél okna a sousední stěny vzniklo pracovní místo s knihovnou a psacím stolem, navazující komoda ještě rozšiřuje odkládací plochu stolu. Pracoviště doplňuje měkce čalouněné otáčecí křesílko s nastavitelnou výškou, ke stolní lampě a notebooku přibude na stole ještě tiskárna a další součásti počítačové techniky.

Návrh ložnice  nabídl namísto fialové barvy starorůžovou, která není tak agresivní, zbytek zařízení zůstal čistě bílý. Závěsy jsou nejen na oknech, vytvářejí jakýsi baldachýn ještě mezi postelí a vstupním prostorem. Překlad v této části stropu místnost nehezky rozděloval, závěsem alespoň dostal nový smysl.

Přestože zařízení ložnice není nijak „zdobené“ a nábytek má velmi jednoduché tvary, růžové závěsy sem vnášejí prvek požadované romantiky. Kdyby se klientka někdy v budoucnu rozhodla pro jiný styl nebo jinou barevnost, stačí závěsy vyměnit.

Do předsíně se téměř žádný nábytek nevešel, pouze vedle dveří do koupelny stojí vysoký botník (s malou hloubkou) a za vstupními dveřmi se vytvořila „stěna“ na odkládání kabátů: do panelu se přišroubovala kuchyňská úchytka na zavěšení ramínek a pod ní několik háčků na kabáty či tašku.

Koupelna se doplnila stejným panelem na ručníky a župan, do výklenku mezi vanou a předstupující instalační šachtou se vešla vysoká úzká skříňka a vedle umyvadla zásuvkový kontejner na kosmetické potřeby. Přestože naproti umyvadlu byly připraveny rozvody na pračku, tuto stěnu jsem doporučila ponechat volnou, aby prostor na mytí zůstal pohodlný, nestísněný. Nad umyvadlem je pouze velké zrcadlo a svítidlo s pěti žárovkami. Největší investicí do koupelny byla otáčivá skleněná zástěna na vanu.

Rozpočet na zařízení celého bytu byl omezený, část investic spolkly ještě drobné řemeslné práce – stavba příčky, změny elektroinstalace v kuchyni a následné vymalování. Kromě zakázkové kuchyně se tedy volil co nejlevnější nábytek, který by ale odpovídal funkčním i estetickým požadavkům.  Téměř veškeré zařízení včetně doplňků, svítidel, závěsů a koberce se zakoupilo v IKEA.

Pro atypickou šířku 120 cm se poněkud obtížně hledala designově přijatelná postel s kvalitní matrací; dražšími kousky vybavení byl také fatboy a stolička Pedrali s průhledným plastovým sedákem. Na těch jsme se s klientkou ale předem dohodly, že pro zvolený styl bytu jsou „nepostradatelnými“ – prostě cena za radost z nového bydlení.

Věra Konečná
Foto Jaroslav Hejzlar