Kočičí byt v Dejvicích

17.04.2019 Malé byty, Rekonstrukce

Monika Čermáková, Iveta Čermáková / Schwestern
/ Hlavním požadavkem majitelů malého bytu v suterénu bylo maximálně ho prosvětlit, provzdušnit a propojit v kompaktní celek.

*

Na rekonstrukci interiéru bytu ve zděném domě v Dejvicích jsme byly osloveny majitelkou – lékařkou, pro kterou jsme dříve navrhly dětskou ordinaci. Původní dispozice bytu 2+kk o velikosti 38 m2 byla téměř zachována. Vzhledem ke skutečnosti, že poměrně malý byt se nachází v suterénu, hlavním požadavkem majitelů bylo maximálně ho prosvětlit, provzdušnit a propojit v kompaktní celek.

V průběhu rekonstrukce došlo k vyzdění nových příček mezi koupelnou
a kuchyňským koutem a ke zvětšení koupelny na úkor kuchyně, což je téměř nepatrné, ale pro jednotlivé místnosti výhodné. Podlaha sjednocuje prostory. Pro předsíň a koupelnu byla použita cementová dlažba, v ostatních prostorách je masivní dubová podlaha. Rekonstrukce dále spočívala v provedení nových elektrorozvodů, klasické žebrové radiátory byly nově natřeny a bylo navrženo kompletně nové vybavení. To bylo pak doplněno starým nábytkem, který majitelé zdědili a sami zrepasovali. Materiály použité na zařízení jsou v celém prostoru jednotné – kombinujeme masivní dubové dřevo s bílým laminem
a jako barevný akcent byla zvolena deska MDF v olivově zelené barvě.

Předsíň je navržena skromně a funkčně. Vyniknout tak může dekorativní dlažba, která pokračuje do prostoru koupelny. Koupelna je světlá a jasně řešená. Kuchyň a obývací pokoj jsou propojeny a díky oknům po obou stranách prostoru s dostatečným přirozeným osvětlením. Okno v obývacím pokoji je navíc s výhledem do zahrady. Majitelé rádi vaří, proto byla velká pozornost věnována kuchyni, aby splňovala nejen estetické, ale i funkční požadavky. Kuchyňský kout je navržen do tvaru L a vede pod okno, kde byla původně spíž. Získalo se tím příjemné místo na vaření u okna, ale bylo třeba vyřešit náhradní úložný prostor. Kuchyňská sestava je proto využita na celou výšku místnosti. Nad otevřenými policemi, které lze částečně uzavřít sklem, jsou uzavřeny skříně z bílého lamina, které mají být nenápadné a slouží pro uložení věcí, které se používají příležitostně. Lednice byla umístěna do vyzděného výklenku vedle vstupu do obývacího prostoru.

Ve výklenku před vstupem do ložnice je pracovní kout. V malé ložnici bylo třeba vhodně umístit manželskou postel a vměstnat šatní prostory. Postel
o rozměrech 160 x 200 cm byla nakonec situována k oknu, stěna za dveřmi je využita pro vestavěnou šatní skříň. Výrazným prvkem ložnice je dekor na stěně, který si majitelé sami navrhli i namalovali. Právě díky entusiasmu, který majitelé během procesu návrhu a realizace vyvíjeli, se nám podařilo společně vytvořit prostor, který se dobře obývá, a to nejen kočkám.

Autorská zpráva
Foto Johana Němečková