Interiér bytu ve Veleslavíně

21.09.2020 Malé byty

Barbora Mikitová, Pavel Buryška / studio xtopix
/ O
dbourání zdi mezi kuchyní a halou přispívá k přehlednosti provozu
a dříve
tmavá hala se otevírá přirozenému světlu.

*

V době zadání zakázky na zpracování interiéru bytu 2+kk v novostavbě
v Praze-Veleslavíně již nebyly přípustné klientské změny, a prostoru tak dominovaly výrazné bambusové podlahy a světlé plné dveře. Obě koupelny, které jsou součástí bytu, byly kompletní. Tyto vstupní podmínky bylo nutné respektovat a návrh jim podřídit.

Centrálně situovaná vstupní hala dělí dispozici bytu na část klidovou (ložnice) a část společenskou (obývací pokoj propojený s kuchyní).
K umocnění jednoznačné orientace v prostoru je přistoupeno k odbourání zdi mezi kuchyní a halou. Tento krok přispívá k jasné přehlednosti a čitelnosti vlastního provozu. Oddělení vstupní a pobytové části bytu je následně pouze naznačeno nábytkovým modulem, jenž svým členitým tvarem částečně kopíruje původní stopu dělicí příčky. Za jiných okolností tmavá vstupní hala se tak stává součástí obytného prostoru bytu a i přes hluboké umístění v rámci dispozice se otevírá přirozenému světlu.

Právě s ohledem na hloubku dispozice a udržení její světlosti záměrně dochází k barevnému oproštění. Podklad světlých odstínů zprostředkovává kontrast tyrkysových akcentů, jimž dominuje knihovna vsazená na pozadí nástěnné malby odkazující se na střípky z paměti klientky.

Plocha 69 m2.

Autorská zpráva
Foto Ondřej Tylčer a archiv autorů