Interiér bytu v Újezdě nad Lesy

30.04.2019 Malé byty, Rekonstrukce

Jan Klempíř
/ Vybavení interiéru předcházely zásadní úpravy v prostorovém uspořádání bytu. Obývací pokoj tak získal výhled do dalekého okolí.

+

Po návštěvě rozestavěného bytu v developerském projektu na okraji Prahy jsme s jeho budoucími obyvateli usoudili, že je třeba především  něco provést s již prováděným, ale sotva začatým prostorovým uspořádáním bytu. Obývací pokoj se obracel pohledem mezi ostatní domy, přestože z jiného okna je krásný výhled na západ, do dálky. Byt měl okna po třech stranách, přirozené světlo však nebylo v jeho středu téměř cítit.
Soubor domů nebyl příliš velký, a snad proto byl developer k možnosti zásadnějších úprav relativně vstřícný.

Víceméně čtvercový půdorys bytu dělí nosná zeď s velkým otvorem uprostřed. Zeď jednoznačně odděluje chladnější, sevřenější část od prosluněné obývací. Směrem, kterým se otvírá pohled do bytu po otevření vstupních dveří, stojí kolmo k ní řada sloupů a tato osa obě části ještě jednou rozdělí. Při pohledech jejím směrem zůstává totiž pohled do prostoru za nimi – kuchyně na vyvýšeném stupínku – skrytý, otvírá se až dál, při průchodu bytem. Podobným způsobem se pohledům z obývacího pokoje nazpět ke vstupu přikrývá ložnice, respektive stavbička šatní skříně, která ji skutečně vymezuje. Menší část obytného prostoru za kuchyní, která nyní slouží jako jídelna, se do budoucna uzavře, bude sloužit jako dětský pokoj.

Shodou okolností se nad velkou většinou půdorysu sešly pěkně povedené strany prefabrikovaných betonových panelů stropní konstrukce, přestože se samozřejmě předpokládalo jejich omítnutí. Panely zůstaly odkryté, pouze se očistily. Nerezová žebra prototypu světelného systému zakryla technologické spáry a nestejné výšky osazení panelů. Zrcadlí betonovou strukturu a rozvádí nízké napětí do posuvných svítidel.

Autorská zpráva
Foto Robert Žákovič a Alexandr Hudeček

+

+

+