Kuchyň v mezonetu

19.01.2012 Kuchyně, Služby bytového architekta

Věra Konečná
Řešení kuchyně vycházelo z polohy v rámci obytného prostoru
a návaznosti na předsíň, bílý nábytek neubírá místnosti světlo.

*

Kuchyň mezonetového bytu se řešila v rámci otevřeného obytného prostoru, který navazuje na vstupní předsíň a z něhož vedou schody do horního podlaží s ložnicemi. Původní návrh kuchyňské sestavy do písmene L neumožnil umístit všechny požadované skříně a spotřebiče, pracovní plocha „v koutě“
by navíc nebyla dobře osvětlena denním světlem. Řešení s ostrůvkem orientovaným směrem k obytnému prostoru a oknu polohu pracovní plochy zvýhodnilo a celou kuchyňskou sestavu prodloužilo o dva metry.

V rámci dispozičních úprav ještě ve stadiu projektu se zrušila příčka mezi předsíní a obytným prostorem, tak bylo možné plochu kuchyně zvětšit, navíc volněji propojit s předsíní, odkud také přichází denní světlo. Kuchyň má bílou barvu, která prostoru světlo neubírá a opticky ho zvětšuje.

Při čelní stěně je navržena sestava vysokých skříní s výklenkem pro dřez, proti ní stojí nízká sestava s varnou deskou. Nepravidelnost půdorysu vyrovnává vysoká skříňka s hliníkovou roletou nad pracovní plochou v rohu nízké sestavy, spodní skříňky jsou doplněny úzkou skříňkou s výsuvem otevíratelným směrem k jídelnímu stolu. (Využije se na drobné potřeby ke stolování, ubrousky apod.) Za roletkou se ukrývá mikrovlnná trouba, po ruce tu budou při vaření také malé kuchyňské spotřebiče. Nízké skříňky ostrůvku mají v nejvyšší poloze zásuvky na příbory, nože, vařečky a další potřeby, vše je ukryto před mastnotou při vaření. Přímo pod varnou deskou se do velkých zásuvek ukládají hrnce a pánve.

Umístění varné desky na ostrůvku si vyžádalo snížený podhled, aby bylo možné instalovat odtah digestoře. Digestoř bez odtahu by sice pomohla
s nežádoucími pachy, ale neřešila by skutečné větrání a odstranění páry, která je příčinou plísní. Podhled se zároveň využil také pro zabudování bodových svítidel s úspornými LED žárovkami. Osvětlení doplňuje lampička nad dřezem
a svítidla digestoře, výrazná lampa je pouze nad jídelním stolem.

Vysoká sestava začíná z pravé strany spižní skříní a chladničkou. Opačná orientace zprava doleva je zvolena vzhledem k návaznosti na předsíň (přinášení potravin) a průchod do obývacího pokoje. Zcela vlevo je pak sestava zakončena vysokou skříní se zabudovanou horkovzdušnou a parní troubou. Jak chladnička, tak i trouby mají přímou návaznost na pracovní plochu pro odkládání horkých nádob z trouby a potravin z chladničky. Pod pracovní plochou s dřezem je umístěna myčka a skříňka se čtyřmi výsuvnými koši na tříděný odpad.

Pracovní deska byla zvolena v kontrastu s bílými skříňkami tmavě šedá, s ní barevně splývá černá indukční varná deska i černý granitový dřez. Ze stejného materiálu jako pracovní deska je vyroben obklad za dřezem. Tmavý výklenek respektuje nižší řada nástěnných skříněk hloubky 30 cm, jejich výklopná dvířka jsou také šedivá. Naopak horní řada nástěnných skříněk hloubky 60 cm kompozičně i barevně navazuje na vysoké skříně. Dvířka v obou řadách nad výklenkem jsou o centimetr přetažena pod dno skříněk, nahrazují tak úchytky.

Hluboké skříně v bílé barvě působí méně „hmotně“, nevyčnívají do prostoru
a opticky prostor nezmenšují. Neutrální barevná kompozice navíc neomezuje barevné řešení obývacího pokoje, dovoluje vyniknout dubové mozaice na podlaze i dubovému jídelnímu stolu, na doplňky interiéru se pak může zvolit libovolná kontrastní barva.

Kuchyň i jídelní stůl byly vyrobeny na zakázku v truhlářství Daniel Goschler.

Autorská zpráva
Foto archiv autorky