Úprava bytu na Letné

09.12.2016 Exkluzivní byty, Rekonstrukce

Pavel Nasadil / FAM Architekti
/ Třípokojový byt ve funkcionalistickém domě Jana Gillara byl upraven pro potřeby současné rodiny s dítětem.

*

Ve stejném domě, kde Pavel Nasadil navrhl přestavbu přízemního bytu, se podle jeho návrhu provedly také úpravy v jednom z velkých bytů ve vyšších podlažích.

*

Spolupráce Ondřej Michálek

Byt o výměře sto metrů čtverečních se nachází ve funkcionalistickém domě v blízkosti Letenských sadů. Dům byl postaven podle návrhu architekta Jana Gillara v roce 1938. Byt byl původně určen pro manželský pár a služku, která měla u kuchyně malý pokojík. Úzká dispozice prochází celým domem ve formě tří velkých pokojů, oddělených velkorysými prosklenými stěnami s dveřmi. Střed bytu je orientován do velkého světlíku obloženého keramickým obkladem, který umožňuje příčné provětrání prostor, a zároveň osvětluje domovní schodiště. Pokoje jsou prosvětleny pásovými okny, v obývacím pokoji se sníženým parapetem.

Cílem úpravy bylo znásobit prostorové kvality velkoryse řešeného bytu,
a zároveň byt přizpůsobit potřebám mladého manželského páru s dítětem. Zásadním proto bylo přemístění kuchyně a jídelny do středu halové dispozice tak, aby byla část dispozice uvolněna pro nový dětský pokoj. Ten vznikl spojením bývalé kuchyně s pokojem služky. Srdce bytu tedy dostalo novou náplň. Původní repasované svítidlo podtrhuje její význam.

Důležitou část rekonstrukce tvořila správná volba technického vybavení při zachování původních architektonických prvků. Původní parketové podlahy byly repasovány, stejně jako okenní výplně a prosklení mezi hlavními pokoji. Původní vestavěný nábytek v předsíni byl doplněn dalšími kusy nábytku, které podporují původní návaznost prostor a sjednocují obytné pokoje vhodnou volbou materiálu. Nábytek je řešen v teplé barevnosti podobné omítkám tam, kde má spíše splynout se zdí a podpořit návaznost jednotlivých prostor, případně je koncipován v dubovém masivu tam, kde má působit spíše solitérním dojmem.

Prostorová bohatost bytu s přiznanými horizontálními trámy skeletového systému domu je podpořena přírodními štuky zděných výplní, které jsou ponechány bez nátěru. Zásadní roli při úpravě bytu hrála vysoká kvalita veškerých řemeslných prací. Věříme, že pan architekt Gillar by byl s výsledkem spokojen.

Autorská zpráva
Foto Tomáš Balej

*

*

*

*

*