Rekonstrukce a dispoziční úpravy bytu

26.04.2018 Exkluzivní byty, Rekonstrukce

Václav Derner, Silvie Juríková / DELICODE
/ Jižní výhledy, které mezonetový byt s převýšeným obytným prostorem poskytuje, se staly hlavní dominantou návrhu.

*

Možná to není náhoda, že další byt, který jsme měli možnost na přelomu roku rekonstruovat, je od rezidence na Zeleném městě (pozn. DELICODE: historicky první dvě realizace), co by kamenem dohodil. Nelze se zřejmě divit, že zelené výhledy na Malešické stráně a přítomnost řeky Rokytky byly hlavním lákadlem manželů Dočkalových, kteří se rozhodli zapustit kotvy zrovna tady. Právě ony jižní výhledy, které nový mezonetový byt s převýšeným obytným prostorem skýtal, jsme si vzali na mušku a učinili z nich hlavní dominantu návrhu.

Fakt, že jsme z původní dispozice nenechali cihlu na cihle, není jen fráze, ale praxí prověřený návod, jak nejlépe naložit s metry čtverečními developerského bytu. Přidanou hodnotu jsme se rozhodli navýšit i tím, že jsme bytu dokonce několik metrů přidali vykonzolováním horního patra. Protáhlá galerie se najednou stala plně funkční šatní zónou a relaxačním koutem, ale především luxusním výkladním oknem při pohledu z vany.  Naproti tomu stálo 5,5 metrů převýšeného obytného prostoru, které nás nutilo přemýšlet o jeho zútulnění. Rozhodli jsme se nakonec opláštit podhled ve spodním patře dřevěnou podlahou, která spolu s ostatními dřevěnými dýhovanými prvky přirozeně protéká a stmeluje celý prostor.

K dokonalosti interiéru bylo zapotřebí už jen zvelebit jinak velkorysou terasu, kterou nám manželé Dočkalovi svěřili po skončení interiérových prací. Podle jejich slov jsme jim splnili představy o spokojeném rodinném bydlení, což je stav, který v ideálním případě může nastat při dokonalém souznění investorů s architekty.

Kamilo a Bořku, děkujeme.

Autorská zpráva
Foto Tomáš Malý

*

*

*

*

*

*

*

*