Přestavba bytů v Nuslích

23.10.2018 Exkluzivní byty, Rekonstrukce

Kamila Amblerová / KA architekti
/ Z původních pěti malých bytů vznikly tři, lépe se propojily s terasami nejvyššího ustupujícího podlaží.

*

Architektonické řešení
Základním předmětem rekonstrukce bylo zlepšit kvalitu stávajících bytových jednotek v rámci posledního ustupujícího patra pětipodlažního bytového domu v Nuslích. Maximálně využít terasy ustupujícího patra. Z původních dvou bytů 1+1 a tří garsoniér vznikly po reorganizaci dispozic podle záměru investora byty tři, z toho dvě garsoniéry a vlastní byt investora 2+1. Letos jsme připojili ke stávajícímu bytu 128 m2 ještě jednu z garsoniér, která se proměnila
v ložnici se šatnou a vlastní koupelnou. Nový prostor je přístupný velkými dvoukřídlými dveřmi z hlavní obytné místnosti. Z původní ložnice se stal dětský pokoj. Úpravy byly provedeny tak, aby se v případě potřeby mohla garsoniéra zase oddělit, nebo znovu obnovit vlastní vstup.

Dispoziční řešení
Vstup do bytu investora byl posunut na úroveň schodišťové stěny. Vstupuje se do předsíně s botníkem a šatnou. Vlivem záběru chodby došlo k zahrnutí stávajícího výlezu na střechu k bytu. Výlez byl proto zrekonstruován, stávající okno bylo nahrazeno výlezovým oknem, který prosvětluje prostor botníku.
Z chodby je severní ložnice přístupná jednokřídlovými dveřmi s pevnou prosklenou částí prosvětlující vnitřní chodbu.
Kuchyně je součásti otevřené chodby a posuvnými dveřmi je možné ji přičlenit k obytnému prostoru, anebo oddělit. Hlavním obytným prostorem je obývací pokoj, který prosklenými posuvnými dveřmi přirozeně navazuje na terasu.
U vstupu do místnosti je umístěna jídelna, kde byl navržen stůl s drátovou konstrukcí, aby s vybranými židlemi Kartel tvořil jednotný celek. Posuvné dveře jsou použity i pro úložné skříně, které stejně jako v ložnici zaujímají celou šířku místnosti. Oproti tomu na protější stěně jsou již jen otevřené police
a skříňky.
Venkovní terasa se stává dalším obytným prostorem. Pergola z ocelovodřevěné konstrukce se stínícími lamelami je částečně zasklená
a dává možnost využití exteriéru i při nepřízni počasí. Doplnění květináči a sítí pro popínavé rostliny vnáší do pátého patra v centru města atmosféru rostlé zeleně.
Koupelna s proskleným sprchovým koutem je vybavena dřevěným nábytkem, bidetem a toaletou. Je netypicky prosvětlena přirozeným světlem skrze původní světlík, který je přístupný a tvoří zajímavý prvek interiéru koupelny. Ve výklenku koupelny v uzavíratelném prostoru za toaletou je umístěn plynový kotel.
Poslední místnosti je technická místnost, která je rozdělená do dvou části. První průchozí, která slouží jako prádelna, druhá zadní místnost je samostatnou toaletou.

Konstrukční a materiálové řešení
Vlivem dispozičních úprav a architektonického řešení fasády došlo ke dvěma zásahům do nosných  konstrukcí.  Vybourání části střední zdi u propojení kuchyně, chodby a obývacího pokoje na 2,4 m široký průchod vyžadovalo zajištění pomocí nových ocelových překladů. Druhým zásahem bylo vybourání části obvodové zdi u terasy, kde byl navržen otvor pro zasklenou stěnu v celkové délce 6,3 m. Vybourané zdivo je nahrazeno dvěma ocelovými sloupky osazenými ve třetinách světlosti otvoru. Nadpraží je zajištěno dvojicí ocelových překladů.
Další dispoziční změny byly provedeny částečným vybouráním nenosných příček, dveří a parapetů a doplněním novými sádrokartonovými příčkami
a zděnými výplněmi otvorů ve stávajících příčkách. V koupelně byla vybourána část stěny u světlíku a nahrazena hliníkovým oknem otvíravým a výklopným. Při tomto vybourání došlo k zateplení světlíku z venkovní strany.
Původní podlahy byly nahrazeny novými s nášlapnými vrstvami: v pokojích třívrstvými lamelami a v koupelnách kruhovou mozaikou. Na terasách jsou rýhovaná protiskluzná prkna z horského modřínu. Podhled je stejně jako příčky ze sádrokartonu. V rámci podhledu je veden přívod plynu ke kotli.
Stávající okna špatného stavu byla nahrazena novými s úzkými profily křídel. Pro lepší prosvětlení obytných prostor a propojení terasy s interiérem byla nově navržená okna v ložnici prodloužena až k podlaze, šířka a dělení tabulí zůstalo zachováno. Na jižní straně v obývacím pokoji došlo k vybourání parapetu i stěny, vytvořilo se jedno velké trojdílné okno s bočními posuvnými díly a vnitřním fixním dílem o rozměru 220 x 650 cm. Toto okno je z hliníkových profilů.
Vnitřní otvíravé dveře jsou plné dřevěné, hladké, falcové a bezobložkové
v dřevěných zárubních. Posuvné jsou plné dřevěné, zavěšené na pojízdných kolejnicích, které jsou zachovány pohledové. Vše v povrchové úpravě vysoký lesk, barva šedivá.

Vnitřní vybavení
Posuvné dveře jsou také součástí šatní skříně v ložnici a skříně v obývacím pokoji. Nábytek včetně postele, pracovního stolu, kuchyňské linky, skříněk, polic a televizního stolku byl navržen ve stejném provedení jako vnitřní dveře, a propojuje tak byt napříč místnostmi. Do obývacího pokoje byl speciálně navržen jídelní stůl a konferenční stůl, aby svou konstrukcí korespondoval s vybranými židlemi. Deska stolu je ze světlého jasanového dřeva a svou kresbou navazuje na povrchovou úpravu podlahy z průmyslové mozaiky. Oproti tomu v koupelně bylo použito tmavé dřevo, které je v kontrastu ke světlé mozaice. Vše je doplněno osvětlením Ateh, které se z jednoduchých kvádrů v chodbě a ložnici mění na organické tvary v obývacím pokoji
a koupelně.

Technické vybavení
Článková otopná tělesa jsou u prosklených ploch zastoupena podlahovými konvektory. V koupelně se kombinuje elektrické podlahové přitápění s žebříkovým tělesem. Pro odvětrání digestoře v kuchyni nad sporákem v kuchyni je využit jeden z komínových průduchů v přilehlé komínové zdi. Veškeré obytné místnosti jsou větrány přirozeně okenními otvory
v obvodových stěnách kromě koupelny, která je odvětrána nuceně vedením v podhledu do světlíku a nad střechu.

Autorská zpráva
Foto Andrea Thiel Lhotáková
http://andreal.net/