Loft na Proseku

16.01.2018 Exkluzivní byty

Klára Valová a Hana Štěpková / SMLXL
/ Projekt developera, který byl navržen jako klasický byt 4+kk, se změnil v prostorný a otevřený loft pro mladého muže.

*

“Až budu bohatý, budu bydlet ve velkém továrním loftu, v tuto chvíli se ale musím spokojit s loftem od Finepu.” Na první slova klienta, který za námi přišel, nezapomeneme. S jeho snem jsme se okamžitě ztotožnily a pochopily, o co mu jde. Je to totiž i náš sen.

Na základě předchozích realizací si klient našel naše studio a svěřil mu proměnu klasického bytu na snový loft. Navíc nám nechal volnou ruku: když uděláme byt tak, aby se líbil nám, bude spokojený. Samozřejmě to nebylo celé zadání. Body, kterých jsme se měly při navrhování držet, bylo několik. Otevřený prostor, vana, velká šatna a minimální kuchyně. “Stačila by mi
i maketa kuchyně,”
byla jeho přesná slova. To jsme mu ale nakonec rozmluvily.
Klient si koupil holobyt, tedy dokončený pouze tak, aby splnil nutné minimum pro kolaudaci. Bez podlah, obkladů a vybavení. V horním patře nebyly ani příčky, pouze nezbytné pro oddělení koupelny a kuchyně. Dostaly jsme do rukou projekt developera, který byl navržen spíše jako klasické 4+kk než loft.

Protože se bytový dům teprve dokončoval a do převzetí byl čas, mohly jsme se pustit do navrhování bytu. Ve spodním patře jsme zrušily příčku, která tvořila předsíň a komoru pod schodištěm, a zakrývala tak jeho hrubou betonovou konstrukci. Obytný prostor se tím zvětšil a odlehčil. Místo stísněné komůrky pod schody jsme navrhly úložný prostor pro boty, kabáty a tašky po celé vstupní stěně. Naopak jsme si pomohly příčkou, která vymezila prostor pro kuchyni, navíc vytvořila zádveří a schovala i vstup na toaletu. Podlahu
v celém spodním patře jsme navrhly v betonové stěrce. Návštěvy se tak nemusí zouvat a mohou bez obav procházet z hlavního obytného prostoru na terasu, což klient ocenil.

Kuchyni jsme umístily do niky; obsahuje dostatek úložného prostoru i veškeré vybavení, které není na první pohled vidět. Dominantou se stal velký stůl
z tenké betonové desky. Tu pro nás na zakázku vyrobila firma Gravelli. Stůl slouží pro vaření, ale hlavně pro setkávání přátel. Doplnily jsme ho šesti barovými stoličkami, které jsou i přes svou subtilnost velmi stabilní
a pohodlné. Závěsná světla nad stolem jsou z kolekce Diesel, která přesně zapadá do koncepce bytu.
Klient se nejprve nemohl rozhodnout, zda bude chtít v obytném prostoru televizi, či projector. Při návštěvě showroomu betonových stěrek, kde měli
i zelené živé stěny, bylo rozhodnuto. Květiny do bytu původně klient nechtěl, ale zelená stěna má vlastní zavlažovací system, takže se o ně prakticky nemusí starat. Květiny na stěně dostaly úplně jiný rozměr.

Schodiště, které bylo původně obaleno v sádrokartonu a připraveno pro montáž mohutného zábradlí, jsme nechaly v surovém betonu, pouze jej opatřily dubovými stupnicemi. Navazují na dubovou podlahu v horním patře bytu, schodiště tak propojuje spodní obytnou část s privátní ložnicí nahoře. Zábradlí jsme chtěly jen lehké. V tomto případě, kdy v bytě bydlí pouze mladý muž a nebudou zde nikdy děti, jsme si to mohly dovolit. Díky zavěšení z horní podesty zábradlí vypadá, jako by létalo. Navazuje totiž na horní část a celá konstrukce je kotvena do betonového stropu.
Nejen zábradlí visí ve vzduchu. Levitující postel je další překvapující prvek.
Ta je vyrobena z tenké ocelové konstrukce a zavěšena na ocelová lanka. Je zakotvena i do stěny; přestože vyvolává dojem vznášení, ani se nepohne.

Ložnice je propojena s koupelnou na vyvýšeném betonovém stupni. Vana
v prostoru, ze kterého se může majitel dívat i na televizi, byla jeho přáním. Naopak sprchový kout je ukryt za skříní, aby měl dostatečné soukromí. Stěna u umyvadla je opatřena vysokým zrcadlem a nerezovým obložením, ze kterého vystupují jen tenké police na odkládání několika drobností, zavěšení ručníků či fénu. Ostatní kosmetika je ukryta v úložném prostoru velké skříně
z kovolaminátu a nerezu.

Celý horní prostor je definován svou otevřeností, jsou v něm vloženy jen dva černé boxy. V jednom z nich je walk-in šatna, druhý slouží jako technická místnost s pračkou a sušičkou. Přesto, že prostor je prakticky celý otevřený, jednotlivé funkční zóny jsou patrné. Navíc piktokramy, které jsou nastříkány přes šablonu sprejem na stěnu, popisují funkce jednotlivých „místností”.

Byt má okna po obou stranách, a tak světlo proniká dovnitř v každou denní dobu. Večerní osvětlení je zajištěno více světelnými okruhy, je tedy možné navolit si atmosféru podle momentální nálady.

Autorská zpráva
Foto Ondřej Rytíř