Interiér bytu v Modřanech

03.05.2018 Exkluzivní byty

Martin Čeněk
/ Koncept řešení vychází ze snahy byt opticky zvětšit a zachovat v něm pocit vzdušnosti. Nábytek je vestavný, střídmý a v bílé barvě.

+

Mladý pár si pořídil byt v v bytovém domě postaveném na místě bývalého továrního komplexu Orion v Praze Modřanech. Charakteristický původní monolitický skelet haly, ač zajímavý, se ukázal být pro vyřešení interiéru bytu spíše na obtíž, zejména v ložnicích byly železobetonové pilíře a šikmé náběhy průvlaků značně omezující. Bylo by jistě zajímavé odhalit podhledem zakryté původní trámové stropy, bohužel to ale znamenalo přílišné navýšení nákladů
a problémy s akustikou bytu.

Byt majitelé zakoupili ve „standardním“ stavu dodávaném developerem,
a teprve pak se rozhodli pustit do úprav. Vzhledem k finančním a časovým možnostem vznikaly projekt i následná realizace po částech, dětský pokoj
(v současnosti pokoj pro hosty) nebyl zatím dokončen.

Celkový koncept řešení vychází z touhy byt opticky zvětšit a zachovat v něm
i v dokončeném stavu pocit vzdušnosti. Jedinou větší stavební úpravou, kromě přestavby koupelny, bylo vybourání příčky mezi vstupní halou a obývacím pokojem s kuchyňským koutem, která byla nahrazena jednoduchým posuvným panelem na celou výšku místnosti, zasouvaným za novou sádrokartonovou předstěnu.

Většina nábytku byla řešena jako vestavná, maximálně střídmá a v bílé barvě doplněné pouze o několik barevných akcentů, ve snaze přiblížit se moderním japonským interiérům, které jsou ideálem majitelů bytu.

Nábytek v nově vzniklé sjednocené obývací zóně bytu je tvořen opakujícím se modulem bíle lakovaných skříní, které plní různé funkce a procházejí přes celou délku bytu od vstupních dveří až k oknům. Do nich jsou pak vsazeny barevné díly, otevřené police, které zdůrazňují funkci bytu i nábytku v daném místě.

Dispozice vlastního obývacího pokoje byla oproti návrhu developerského projektu otočena – kuchyně s ostrůvkem byla přesuta do zadní, lépe osvětlené a větrané části, a naopak společenská zóna obývacího pokoje se tím dostala blíže vstupu. Kuchyňský kout s ostrůvkem byl opticky propojen s jídelnou pomocí sníženého podhledu se světelnou rampou.

V koupelně bylo požadavkem investorů umístění jak vany, tak sprchy. Původní koupelna byla zcela vybourána a nově řešena jako soustava dvou šedých výklenků obložených mozaikou, jeden s vanou a druhý se sprchou, vložených jako kontrast v jinak bílém prostoru. Předěl mezi nimi i oddělení sprchového koutu od umyvadla nejsou vyzděné, ale tvoří je skříňky, jejichž boky jsou obloženy opět šedou mozaikou. Obdobně bylo vyřešeno i samostatné WC.

Na rozdíl od zbytku bytu měla ložnice odrážet obdiv majitelů k Japonsku citací některých tradičních japonských prvků – šatní skříň tak dostala posuvné dveře se subtilním tmavě mořeným dřevěným rámováním a papírovými výplněmi. Postel navržená na míru zase opakuje jednoduchost a neutrální barevnost ostatního nábytku.

V celém bytě kromě ložnic byla položena jednotná dřevěná podlaha – průmyslová mozaika. Původní dveře dodané developerem byly ponechány. Elektroinstalace byla naopak kompletně nahrazena novými prvky.

Autorská zpráva
Foto autor

+

+

+

+

+