Interiér bytu s výhledem na přehradu

26.09.2017 Exkluzivní byty

Ivana Dombková / I. D. Architektura
/ Bydlení pro čtyřčlennou rodinu vychází z obdivu ke skandinávskému stylu bydlení, přírodním materiálům a světlým barvám.

*

Byt o ploše 110 m2 si majitelé pořídili v novém bytovém domě v klidné části města, s výhledem do zeleně a na nedalekou přehradu. Řešení bytu jim vyhovovalo, od architektky tedy očekávali především zařízení místností nábytkem. S Ivanou Dombkovou měli zkušenost už z předchozího bytu, věděli tedy, že styl vybavení i případné úpravy dispozice jejich bydlení obohatí. Návrh interiéru si nakonec vyžádal i přesunutí některých příček, prostor tím získal vhodnější provozní vazby a velkorysejší pojetí obytného prostoru.
Zadáním a přáním majitelů bylo moderní zařízení připomínající skandinávské interiéry, do nového bytu si chtěli přenést také několik stylových kousků nábytku a obrazy ze svého původního bydlení.

Tři obytné místnosti – obývací pokoj propojený s kuchyní, ložnice rodičů
a pokoj pro dva syny – propojuje chodba, do níž se podařilo začlenit vestavěné šatní skříně. Ve společenské části bytu chodba volně navazuje na obývací pokoj, takže byt tady působí otevřeněji. Posuvnými dveřmi je sice oddělená vstupní zóna, přes čiré sklo ale předsíň vizuálně zůstává součástí celého prostoru, který navíc opticky zvětšuje velkým zrcadlem. Propojujícím prvkem je také podlaha, která bez prahů prochází téměř celým bytem. Opačná část bytu je naopak komornější, tady na chodbu navazují obě ložnice, koupelna, samostatná toaleta a technická místnost s pračkou.

Asi třetinu obytného prostoru zabírá kuchyňské pracoviště; při stěně vytváří vysokou sestavu skříní se zabudovanými spotřebiči, do prostoru se obrací nízkým ostrůvkem, na který navazuje velký jídelní stůl. Ten má důstojnou polohu uprostřed místnosti, stává se centrem domácnosti. Při běžném provozu odpovídá potřebám čtyřčlenné rodiny, část je ale zasunutá pod ostrůvkem, teprve vysunutím se stůl může přizpůsobit i větší návštěvě.
Také velká rohová pohovka je připravena na hosty, rozšířením soklu
a přidáním matrací se snadno změní na příležitostné spaní až pro čtyři osoby. S ní sousedí pohodlné křeslo na čtení, doplňuje ho příruční knihovna a stojací lampa.
Do prostoru se zakusují prosklené stěny zapuštěné lodžie, venkovní posezení s výhledem na zeleň a vodní plochu je příjemným rozšířením bytu především
v letních měsících.

Pro ložnici rodičů byl vybrán nejmenší pokoj v bytě, větší ložnice připadla synům, kteří na rozdíl od rodičů tráví ve svém pokoji hodně času také přes den. Zařízení odpovídá dětským hrám, šplhání či posilování, přitom tu kluci mají vše pro spaní, psaní úkolů nebo kreslení, navíc i dostatečné množství úložných skříní. Tvarově a barevně jednoduchý nábytek se dá později snadno upravit pro potřeby studentů, je tedy nadčasový, a nákladnější zařízení vyrobené na zakázku má své opodstatnění.

Do koupelny čtvercového půdorysu se vešla vana i větší sprchový kout, ranním špičkám vyhovuje široké dvojité umyvadlo. Místnost je doplněna toaletou
a pisoárem, opticky ji zvětšují bílé velkoformátové obklady a velké zrcadlo nad umyvadlem. Nedostatek denního světla částečně vynahrazují skleněné vstupní dveře, světlé barvy a bohaté nasvětlení zrcadla i podhledu.

Dojem skandinávského stylu dosáhla autorka volbou materiálů a barev: vychází z přírodního dřeva a světlých tónů, kombinuje bělený dub na podlahách a nábytku s hladkými bílými plochami a přírodními textiliemi. Zařízení dokáže interiér naplnit lehkostí a vzdušností v letních měsících, v zimě přátelskou, hřejivou atmosférou. Jednoduchý nábytek přitom vytváří vhodné prostředí i pro starožitné solitéry s dekorem, ke kterým má rodina citovou vazbu.

-věk
Foto Iveta Kopicová

*

*

*

*

*

*

*