Byt v terasovém domě

07.10.2013 Exkluzivní byty

Pavel Hnilička architekti
Interiér jednoho z bytů v terasovém domě, který investoři postavili na místě svého původního rodinného domu v prudkém svahu.

*

Architekti upozorňují, že města a obce by měly využívat především rezerv v rámci stávající zástavby, nerozšiřovat své hranice na úkor krajiny. Oprávněnou kritiku vyvolaly především satelitní soubory poblíž měst, které bez kvalitní urbanistické koncepce zabírají velké plochy půdy a svým obyvatelům ani neposkytují hodnotné bydlení, adekvátní ceně. I soubory rodinných domků nebo menších bytových domů přitom mohou mít „městskou“ hustotu obyvatel a poskytovat dostatečnou míru soukromí i vhodné vazby na město. Z tohoto pohledu je velmi vítaný přístup majitelů staršího rodinného domu, kteří namísto běžné rekonstrukce zvolili na svém pozemku stavbu bytového domu. Nové byty vznikly bez obrovských plošných nároků.

Původní rodinný dům z předválečného období ani parcela v prudkém svahu nedokázaly naplnit požadavky majitelů na současné bydlení. Polovinu domu zabíraly schody a celková užitná plocha se tak rovnala většímu, podivně uspořádanému bytu. Dalším problémem byly garáže, které se nacházely v úrovni chodníku, zatímco dům stál až na horní hraně svahu, asi 100 m od garáží. Majitelé se tedy rozhodli využít prudkého svahu pro stavbu terasového domu, a pozemek tak využívají čtyři rodiny namísto jediné. Všechny byty mají na východ a jih veliké terasy s vlastním soukromím, navíc krásné výhledy do údolí. Nejvyšší byt majitelů má terasu jenom na východ, ale přímou návaznost na horní – už rovnou – část zahrady, takže jejich bydlení neztratilo charakter rodinného domku.

V přízemí domu jsou umístěny garáže pro všechny rodiny, odtud se do jednotlivých bytů vyjíždí výtahem, vycházet se do nich ale může také venkovním schodištěm podél severní strany domu.

Realizace architektů z tehdejšího ateliéru Hnilička Císler architekti (Pavel Hnilička, Petra Bláhová-Kandusová, Veronika Hamšíková, Jan Dluhoš a Petr Tej) získala Grand Prix architektů 2008 v Kategorii novostavba a na našich stránkách už jsme ji představili. Podívejme se také do interiéru jednoho z bytů.

Bydlení s výhledy i soukromím

Centrem bytu je obytný prostor se začleněnou kuchyní, který je propojený s velkou terasou na východní straně, odkud se otevírají výhledy do údolí,
a menší terasou na straně jižní. K menší terase se váže ještě samostatný prostor s prosklenými posuvnými dveřmi, který se může využívat jako zahradní altánek pro posezení venku, a přitom pod střechou. Členitost domu s ustupujícími patry a poloha ostatních staveb v bezprostředním okolí poskytují terasám i oknům obytných místností dostatek soukromí.

V čele obytného prostoru je umístěna kuchyňská sestava s varným ostrůvkem, na který navazuje jídelní stůl pro čtyři osoby. Příjemná je „osa souměrnosti“ od kuchyně směrem k obývacímu pokoji (podtrhuje ji ještě důstojná poloha jídelního stolu), vkládá do dlouhého obytného prostoru jasný řád a přehlednost. Ta je kolmá na „osu komunikace“, chodbu vedoucí od vstupní předsíně se vstupními a výtahovými dveřmi až do obytného prostoru. Na komunikaci se vážou dveře dvou ložnic, propojených s východní terasou francouzskými okny, ale také vstupy do velké koupelny s WC, samostatné toalety a komory, které se směrem k západní straně „zakusují“ do svahu.

Obytný prostor je s chodbou volně propojený, ale v případě potřeby se může oddělit posuvnou stěnou, která svou bílou hladkou plochou přirozeně prodlouží stěnu pokoje.

Záda kuchyně vytvářejí vysoké skříně se zabudovanými spotřebiči a navazující pracovní plocha s dřezem a nástěnnými skříňkami. Plocha je dobře nasvícena umělým světlem, další světlo kuchyni dodává skleněný prosvícený pás nad celou linkou těsně pod stropem. Proti vysoké sestavě stojí nízké varné centrum s varnou deskou uprostřed, to vytváří předěl mezi kuchyňským pracovištěm a jídelnou. Tvarově čisté bílé skříňky doplňuje bílá jídelna, která se s obývací částí barevně propojila ubrusem v barvě čalounění pohovky. Podél vnitřní stěny obytného prostoru od dveří až k oknu vedou nízké úložné skříňky, které opět tvarově i barevně korespondují s kuchyní. Prvkem, který celý prostor „zatepluje“, se stala dřevěná podlaha.

Přestože v létě obytné místnosti před přehříváním účinně chrání venkovní skládací okenice, vnitřní strany francouzských oken jsou zastíněny ještě posuvnými látkovými zástěnami. Ty mají funkci záclon a závěsů, propouštějí do interiéru příjemně rozptýlené světlo (aby sluneční paprsky nevytvářely ostré kontrasty) a večer zase ukrývají soukromí rodiny před pohledy z ulice.

Byt není malý, ale úložných prostorů pro rodinu není nikdy dost, proto se využilo i podzemí pod navazujícím horním bytem – vedou k němu schody opatřené zásuvkami na boční straně. Příjemné řešení, jak si poradit s praním, se objevuje zase v koupelně. Pračku a sušičku překryla žaluzie, takže koupelna zůstává prostorově čistá.

Moderně řešená dispozice bytu pro život současné rodiny byla v tomto případě doplněna stejně moderním a účelným vybavením. Majitelé bytu navázali na řešení architektů a rozvinuli ho způsobem, který si zaslouží název kultivované bydlení.

-věk
Foto Jaroslav Hejzlar