Byt v nízkoenergetickém domě

05.10.2017 Ekologie, Exkluzivní byty

Luděk Podlipný, Martin Sladký / Podlipný Sladký architekti
/ Byt 4+kk je umístěn v domě, který byl postaven jako jeden z prvních
nízkoenergetických bytových domů v České republice.

+

Klidný pozemek je umístěn ve vilové čtvrti Dolních Měcholup v Praze 10. Lokalita poskytuje veškerou občanskou vybavenost včetně základní a mateřské školy, v okolí je několik obchodů, lékařské ordinace i restaurace, v blízkosti je také golfové hřiště, fitness centrum a cyklostezka.

Byty v nejvyšším podlaží mají terasy, v prostředním podlaží tvoří venkovní prostory bytů lodžie na nároží domu. K bytům v přízemí přináleží soukromé zahrádky, ale část přilehlého pozemku je společná pro všechny obyvatele domu, kde jim slouží kout s pergolou pro letní posezení u krbu nebo grilování.

K vysokému komfortu třípodlažní vily přispívá také výtah, který v tak nízkém domě nebývá obvyklý. V 1. podzemním podlaží je osm garážových stání, sklípky ke každému bytu, kočárkárna, místnost pro úklid a kotelna. U vjezdu na pozemek jsou ještě další čtyři parkovací stání. Dům byl realizován jako jeden z prvních nízkoenergetických bytových domů v České republice, je nadstandardně zateplen, ve všech bytech je teplovzdušné vytápění kombinované s řízeným větráním s rekuperací tepla.

+

Jeden z velkých bytů 4+kk pro čtyřčlennou rodinu zabírá polovinu prostředního podlaží, patří k němu dvě velké lodžie, jedna přístupná z obytného prostoru, druhá z ložnice a dětského pokoje.

Do obytného prostoru je začleněna kuchyň a jídelna s velkým stolem pro šest osob. Kuchyňská sestava v půdorysném tvaru písmene U má vysoké skříně
a nástěnné skříňky pouze při čelní stěně, prostřední rameno tvoří varná část s digestoří a rameno oddělující kuchyň od obývacího pokoje je sestaveno pouze z nízkých skříněk. Bílá barva opticky kuchyň odlehčuje. Jídelní kout navazuje na lodžii, kde má rodina možnost venkovního stolování. S lodžií je pohledově propojena prosklenou stěnou také část obývacího pokoje s velkým rohovým sezením, obývací pokoj je prosvětlen ještě dalším francouzským oknem.

Při vstupu do bytu je umístěna velká šatní skříň s posuvnými skleněnými dveřmi, z chodby je u vstupu přístupná technická místnost s kotlem
a rekuperační jednotkou.

Na ložnici rodičů navazuje na jedné straně šatna, na straně druhé lodžie, do které se vstupuje také z jednoho dětského pokoje. Obě tyto místnosti jsou prosvětleny okny na dvou stěnách, druhý dětský pokoj uprostřed dispozice má okno jen na jedné straně, ale podstatně širší. Jeden z dětských pokojů prozatím slouží jako ložnice pro obě malé děti, druhý jako herna. Ve starším věku bude mít každé z dětí svůj vlastní pokoj.

Na ložnicovou část navazuje velká koupelna se dvěma umyvadly, vanou
i sprchovým koutem, s koupelnou sousedí samostatná toaleta.

+

Kapacita domu: 7 bytů, 8 parkovacích stání, celková plocha 574 m2.

-věk
Foto Jaroslav Hejzlar