Byt pro hudebníka

25.03.2019 Exkluzivní byty

Štěpán Havlík / a-sh
/ Záměrem bylo vytvořit unikátní a současnou odpověď na klientovy požadavky, spojit dva inspirační zdroje v kompaktní celek.

*

Projekt řeší vnitřní vybavení nově zkolaudovaného bytu ve druhém patře novostavby v Ústí nad Labem. Zadavatel je povoláním muzikant a zájmový lezec. Podlahy a okna bytu byly na přání klienta ponechány v původní podobě.

Klient si oblíbil vnitřní vybavení chalup, které jsou hojně rozesety po kopcích v okolní krajině Českého Středohoří a prosluněné usedlosti v Provence. Cílem projektu bylo spojit tyto dva inspirační zdroje v kompaktní celek. Naším záměrem bylo neopakovat zavedené architektonické postupy a fráze, ale vytvořit unikátní a současnou odpověď na klientovy požadavky. Výsledný návrh je spojením těchto dvou specifických atmosfér. Z chalup jsme si vzali interiér v podobě masivního nábytku a z Provence práci se světlem. Výběr materiálů a barev potom koresponduje jak s inspiračními zdroji, tak s tóny okolní přírody. Jedná se o tmavou cementovou stěrku, dubové dřevo
a bělenou březovou překližku.

Celkové řešení s výrazně modelovaným stropem ze světlé překližky využívá velké plochy balkonového okna k zalití celého prostoru světlem. To klouže po stropě a láme se na jeho hranách jako na vodní hladině. Strop v sobě skrývá systém bodů pro možnost zavěšení prvků, jako je houpací síť nebo hrazda na cvičení, a bodová světla. Zároveň je pod ním schován nevzhledný průvlak,
v kuchyňské části i odtah par z ostrůvku. Rozhodnutí vložit prolamovaný podhled nebylo snadné, protože znamenalo citelné snížení světelné výšky místnosti. Svébytnost řešení a funkčnost stropu nás ale přesvědčila
o správnosti tohoto řešení.

Původně zbytečně prostorná (ale přesto tmavá) předsíň byla rozdělena skříňovou stěnou na chodbu a šatnu. Vstupní chodba je tak mnohem světlejší, a navíc dochází už při vstupu do bytu k silnému vizuálnímu propojení s oknem vzadu u jídelního stolu. Šatna uprostřed dispozice funguje jako filtr do ložnicové části. Kuchyň vzniká vysunutím velkých „zásuvek“ ze stěn. Podobně je linka u dřezu vytvořena vyjmutím části hmoty, která je následně umístěna na vedlejší stěně. Vsazená pracovní deska a dřez jsou z africké žuly se strukturálním povrchem. Stěna s náhodně rozmístěnými poličkami byla obložena také překližkou, aby byla příjemná na dotek i na opření. V této stěně je zabudována i malá vinotéka. Policová stěna s malými zásuvkami naproti je místem pro knihy, sound-system a jiné předměty z výbavy muzikanta.

Celková užitná plocha bytu i s nahrávacím studiem (nebylo součástí projektu) 103,9 m2, řešená plocha 69,4 m2.

Autorská zpráva
Foto
Boysplaynice / www.boysplaynice.com