Byt pro cestovatele, Suchdol

08.01.2018 Exkluzivní byty

Manua
/ Konceptem bylo vytvoření minimalisticky zařízeného interiéru, který umožní naplnění interiéru artefakty z nejrůznějších cest.

*

Byt 3+kk s velkou terasou se nachází v nejvyšším podlaží bytového domu postaveného na rozhraní města a krajiny. Výhledy a vzdálené horizonty vytvořily efektní pozadí konceptu bytu pro cestovatele. Pro interiér je paralelou výraz tabula rasa. Prázdné album, které je připravené pro archivaci vzpomínek, suvenýrů, obrazů nebo předmětů dovezených z dalekých cest.

Požadavkem bylo připravit pro klienta sezónní byt pro krátkodobé
i dlouhodobé využití. Standard interiéru po realizaci domu odpovídal nejlevnějšímu možnému řešení. Pro vytvoření komfortní dispozice a kvalitního trvanlivého vybavení bytu s nadčasovým designem, který nebude nutné v krátkém horizontu měnit, bylo nutno přikročit ke značným úpravám. Výměně veškerých povrchů, dveří, podhledů a některých oken. Základním architektonickým konceptem bylo vytvoření minimalisticky zařízeného interiéru, který bude odpovídat potřebám investora. Bude jednoduchý, lehký, a umožní tak naplnění interiéru artefakty z nejrůznějších cest, jako fotoalbum fotografiemi.

Byt je rozdělen na dvě části. Pobytovou tvoří jednolitý prostor obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Dělený pouze pocitově prostřednictvím nábytku, tento efekt je umocněn minimalistickým rázem interiéru. Solitér křesla v obývací části působí v prostoru takřka jako exponát. Obývací pokoj volně přechází v jídelnu se stolem a šesti židlemi. Navazující kuchyň tvoří skříňová sestava umístěná v nice a dlouhý kuchyňský ostrůvek, který přechází v barový pult. Podhled v celé místnosti je po obvodu opatřen nikou pro nepřímé osvětlení pomocí LED pásků.
Na pobytovou část bezprostředně navazuje rozlehlá terasa, která je opět dělena na místa s různou atmosférou a využitím. Ke kuchyni přiléhá jídelní terasa, z obývacího pokoje je možný přístup na rekreační palubu a na západní a východní straně dostává terasa charakter balkonu. Povrch terasy je opatřen šedými dřevo-plastovými profily pro dlouhou trvanlivost a snadnou údržbu.

Klidová část sestává z pracovny (pokoje pro hosty) a ložnice. V bytě jsou dále dvě koupelny, větší přístupná z chodby a malá přístupná z ložnice. Všechny pokoje propojuje koridor vstupní chodby, ve které je vestavěna skříň poskytující velké množství úložných prostor. V celém bytě kromě terasy je položena dřevěná kompozitní podlaha s povrchem běleného dubu. Veškerá barevnost interiéru je redukována na bílou a černou s jemným doplněním odstíny šedi. Povrchy nábytku jsou lesklé, a podtrhují tak transparentnost celého prostoru.

Užitná plocha bytu 113 m2, plocha střešní terasy 122 m2.

Autorská zpráva
Foto
Lucie Michnová