Zahradní altán u rybníka Másílko

06.05.2016 Rekreace, relaxace

Luděk Rýzner, Jiří Vincenc, Radek Kubát / OK PLAN architects
/ Malý rekreační objekt je zázemím pro pobyt v romantickém prostředí u rybníka obklopeného vzrostlými stromy.


 

Park s vodní hladinou téměř uprostřed města není příliš častým jevem, jeho vybudování i udržování není ani levnou záležitostí. V Humpolci takové idylické prostředí vzniklo kolem staré vodní nádrže z počátku minulého století. Vznikla nejprve k zásobování průmyslových objektů, později sloužila jako požární nádrž. V roce 1999 pozemek s rybníkem zakoupil a zrekultivoval soukromý majitel. Na romantický rybník uprostřed vzrostlé zeleně mají krásný výhled okna blízkých panelových domů, místo se stalo klidnou oázou města. Majitel odměnou za nákladnou úpravu a údržbu může trávit volné chvíle rybařením nebo grilováním s rodinou a blízkými přáteli, aniž by musel cestovat.

Zázemím pro pobyt v přírodním prostředí se stala malá dřevěná chata chráněná před deštěm plachtou na ocelových obloucích. Lehká konstrukce této druhé střechy dodává objektu vzhled provizorního přístřešku, jako by ho sem někdo postavil jen na večerní zahradní slavnost. Dojem provizoria přitom není záporem, ale naopak vítanou vlastností – křehký altán mezi stromy prostředí neruší, dává najevo, že není stavbou na věky, může kdykoliv snadno zmizet.

Jednoduchý objekt schovaný pod plachtou má půdorysný tvar obdélníka délky necelých 12 metrů a šířky 3,5 metru, výškovým osazením „obaluje“ hráz rybníka. Na nejvyšším místě stojí pobytová místnost (kuchyňka s jídelním stolem), ta je celoskleněnou stěnou propojená s venkovní terasou na stejné výškové úrovni. Terasa zacloněná plachtou vytváří nad rybníkem molo, z kterého se po několika schůdcích sestupuje k hladině. Konstrukce objektu kopíruje svah hráze na opačnou stranu od rybníka, na nižší úrovni je umístěna chodba se vstupem, ložnice, koupelna a zvenčí přístupný sklad. Podél schodiště spojujícího obě výškové úrovně se dá vstoupit do otevřené „kajuty“, klidného místa pro odpočinek s knížkou nebo rezervního spaní pro návštěvy.

Chata je minimalizovanou formou bydlení, vše je přizpůsobeno malým rozměrům a úspoře plochy. Vnitřní dveře jsou posuvné, aby křídla nezvyšovala nároky na prostor při otevírání, ložnice je široká přímo na délku dvojlůžka, takže se do ní vstupuje dvěma vstupy, každou z uliček přitom lemují úložné prostory. Také koupelna má minimální rozměry, z jedné strany sprchového koutu je umístěno umyvadlo, z druhé toaleta. Je přístupná dveřmi i z venku, takže toaleta může sloužit i hostům při zahradních akcích, aniž by se narušilo soukromí chaty.

Nosnou konstrukci objektu tvoří dřevěné sloupky a trámky, sendvičové stěny s výplní tepelné izolace jsou z vnější i vnitřní strany opláštěny stavební (voděodolnou) překližkou. Přestože je stavba určena pro sezónní pobyt, může se při chladnějším počasí vytápět nebo temperovat elektrickými přímotopy. Zastavěná plocha chaty je 41,7 m2, terasy mají plochu 16,4 m2.

-věk
Foto Barbora Konečná a Iveta Kopicová