Wines Home

07.05.2009 Rekreace, relaxace

Ivana Dombková, Rostislav Černík / Design by Donlić
Vinotéka nepatří k prostorům pro bydlení, ale milovníci kultivovaného prostředí a dobrého vína se tu budou cítit „jako doma“.

Nejstarší část továrny v samotném centru Prahy včetně dominantního komína pochází z roku 1905. Budovu bývalé truhlárny charakterizují cihlové, ocelové a litinové konstrukce, tovární okna a ocelové profily. V roce 1948 byly k nejstarší části přistavěny nové strojovny, kotelna, brusírna a kancelář. Část nádvoří byla zastřešena dřevěným přístřeškem, nepříliš kvalitně provedeným.

V rámci nového projektu došlo k rozebrání jednopodlažního zděného objektu, repasování komína, snížení úrovně dvora, snížení úrovně podlahy továrny a dostavbě nového objektu o dvou úrovních. Vnitřní prostor má charakter dvou otevřených, pohledově propojených podlaží. Původní objekt se zvedl o cca 50 cm a propojil pomocí zavěšené lávky s uličním domem, v jehož přízemí je situován showroom studia Design by Donlić. Snížený dvůr byl vydlážděn původními kočičími hlavami.

Nové pojetí zcela zachovalo a podtrhlo charakter budovy z roku 1905 (režné zdivo, ocelové a litinové nosné konstrukce, tovární okna, fasádní i střešní). Původní materiály byly doplněny celoskleněnými a ocelovými plochami (skládací a posuvné stěny), ocelové podlahy nově doplněny celodřevěnými plochami ze stávajících širokých prken, původní cihelné stěny doplněny novými hmotami s betonovým a ocelovým povrchem. Prosvětlení střešní konstrukce pomocí továrních světlíků bylo provedeno téměř identicky, jen s tím rozdílem, že zasklení je izolační. Střecha objektu je plochá, podstatná část denního světla padá dovnitř klasickými továrními střešními okny.

Rekonstrukcí vzniká ateliérový prostor o celkové výměře 900 m2, jehož náplní je vinotéka a prezentace designu a umění, otevřenost prostoru a variabilita umožňuje kombinaci mnoha různých využití.

Charakter rekonstrukce podtrhuje vše cenné z původního objektu – cihly, ocel, litinu, původní jednoduché a logické nosné konstrukce – a tyto hodnoty doplňuje trvanlivými a poctivými materiály dneška. Vše je založeno na symbióze, ale i kontrastu hmot, uplatnění průhledů, povrchů, odrazů a průsvitů. Cílem projektu je zhodnocení původního objektu v novém napětí i harmonii celku.

Autorská zpráva

Foto Jana Labuťová a Jiří vaněk