Kavárna s hřištěm pro děti

14.03.2017 Rekreace, relaxace

Martin Řežábek, Eva Štouračová / Archilab
/ Zadáním bylo navrhnout kavárnu s interiérovým hřištěm pro děti
v prostoru fotografického ateliéru.

*
Kavárna se nachází na Barrandově v těsné blízkosti sídliště a nově vznikající zástavby na periferii Prahy, nedaleko Prokopského údolí. Vzhledem k odlehlé poloze od centra města se kavárna svým zaměřením primárně orientuje na matky s dětmi. Bude navštěvována obyvateli sídliště, kteří během dne neodjíždějí za prací, turisty směřujícími do Dalejského údolí a rodiči s dětmi, kteří ji vyhledají díky jejímu specifickému vybavení – interiérové dětské hřiště.

Kavárna nebude mít vlastní kuchyň, pouze barové zázemí pro přípravu jednoduchých studených jídel (saláty, sendviče) a prodej dovezených hotových výrobků (dorty).

Úpravy spočívají ve změně dispozice ve vstupním podlaží – zřízení baru
a hygienického zázemí. Propojení jednotlivých místností do jednoho optického celku bude dosaženo vybouráním otvoru do zdi, která byla vystavěna v rámci předchozích úprav jednotky.

Estetický koncept prostoru je založen na motivech přírodního hřiště pro děti.
V převýšené části budou instalovány dětské prolézačky, skluzavky a další vybavení, které budou mít charakter lesních překážek a zákoutí. Děti budou moci šplhat po liánách, zalézat do hnízd a pelíšků a objevovat lesní tajemství. Estetika dětské části bude prostupovat celou kavárnou. Místo podhledu, který by skryl technicistní řešení stropu, budou použity zavěšené koše na květiny, které vytvoří pod stropem vegetační patro. Vzhled nábytku bude vycházet
z rekreačních staveb. Záměrem je docílit pocitu, že odpoledne strávené
v kavárně probíhalo na dovolené, daleko od starostí okolního světa.

Autorská zpráva