Rodinný dům Skoba, Letky I

17.06.2010 Individuální bydlení

Jan Šépka, Jiří Schmidt
Studie domu v prudkém svahu s výhledem do údolí prokazuje využitelnost pozemku, který se pro stavbu domu zdál nevhodný.


Pozemek se nachází na okraji stávající zástavby obce Letky (dále pokračuje jen pole, křoviny a les), která se až do dvacátých let tohoto století vyvíjela samostatně. Dnes patří k městu Libčice nad Vltavou, které leží dvanáct kilometrů od severního okraje Prahy.

Vlastní stavba je umístěna na jižním svahu s výhledem do údolí Letek, na Vltavu a na skalnatý svah protějšího břehu řeky. Dům je navržen jako masivní těžký klín-skoba, vsazený do úpatí geologicky nestabilního prudkého svahu o sklonu 40 %. Tři patra obytných ploch leží nad hladinou střech stávající zástavby. Vzhledem k tomu, že pozemek je nesnadno využitelný pro nezbytné zázemí a odpočinek, bylo nutné zahrnout tyto prostory do vlastní stavby formou teras v několika úrovních. Dům se vyznačuje podélným půdorysem orientovaným v ose pozemku a velkými otvory v čele, které rámují atraktivní výhled do krajiny. Pro pohledy z venku si zachovává soukromí a intimitu.

Nezastavěná část pozemku zůstává jako zatravněná zahrada s vysazenými ovocnými stromy. K objektu se přijíždí ve spodní části pozemku z místní komunikace.

Do domu vstupujeme v prvním nadzemním podlaží, které zároveň plní obslužnou a technickou funkci. Druhé nadzemní podlaží představuje hlavní obytnou plochu (včetně kuchyně). Ve třetím podlaží jsou navrženy tři samostatné ložnice se společným sociálním zařízením. Ke druhému a třetímu podlaží patří terasy, které jsou navzájem propojeny vnějším schodištěm. Pohyb zde nenarušuje provoz uvnitř domu. Z teras je přístupné i hygienické zařízení. Nejvyšší terasa nad ložnicemi je přístupná přímo z pozemku. Stavba záměrně nerozlišuje interiér a exteriér. K tomu přispívá i pevné vybavení místností barevnými reflexními skly, která jsou umístěna venku i uvnitř, pohledový beton a bezrámové zasklení otvorů.

Železobetonový objekt svým založením zpevňuje svah pozemku. Schodiště hlavního obytného prostoru do ložnic bude ocelové s černým grafitovým nátěrem. Ostatní schodiště jsou navržena železobetonová s broušeným povrchem. Podlahy jsou jednotně betonové, broušené, opatřené bezbarvým lesklým nátěrem. Vytápění objektu bude podlahové. Rámy prosklených ploch jsou skryté, vsazené přímo do zdi. Otevíratelné části skleněných ploch rámují ocelové profily, opatřené černým grafitovým nátěrem.

Vizualizace Studio VIZE
Foto modelu Miloš Sedláček