Engel House

17.01.2020 Individuální bydlení, Rekreace, relaxace

Vít Máslo, David R. Chisholm / CMC architects
/ Návrh domu vycházel z tradičního tvarosloví vesnického domu, zároveň dům musel splňovat požadavky a funkce moderního domu.

*

Zadáním stavebníka bylo navržení rekreačního domu v malebné obci
v západních Čechách nedaleko lázeňského města Karlovy Vary.
Od samého počátku bylo snahou architektů, aby dům dobře zapadl do romantické krajiny pod masivní skálou a středověkou zříceninou gotického hradu, na jehož úpatí se městečko nachází.

Lokalita
Území patří do chráněné krajinné oblasti a leží v poměrně vysoké nadmořské výšce přes 600 m n. m., a proto je zde nutno počítat i s drsnějším podnebím. Návrh domu vycházel z tradičního tvarosloví vesnického domu, ke kterému patří sedlová střecha a klasický dřevěný štít. Zároveň dům musel splňovat požadavky a funkce moderního domu, a to jak pro komfort letní, tak i zimní rekreace.
Pozemek o velikosti 2163 m2 má optimální jižní orientaci s přístupem od severu a nabízí nádherné výhledy do zvlněné krajiny. Zastavěná plocha domu je 346 m2.

Kompozice a urbanistické řešení
Po důkladné analýze okolního prostředí byla zvolena křížová dispozice půdorysu stavby, jedná se o protnutí vyšší dvoupodlažní hmoty se sedlovou střechou obložené šedým Rheinzink plechem s jednopodlažním objemem, který má hnědočervenou reznoucí Cortenovou fasádu. Tento půdorysný princip umožňuje jednak odclonění od přístupové místní komunikace s vjezdem do garáže a vstupem do domu, na druhé straně vytváří částečně uzavřený prostor tvarovaný do písmene L, do kterého jsou orientovány hlavní obytné místnosti v přízemí a odkud se otevírá výhled do otevřené krajiny.

Konstrukce
Celá stavba je koncipována jako dřevostavba. Hlavním konstrukčním prvkem jsou dřevěné velkoformátové panely a stěny, které jsou pohledově viditelné
v interiéru a hrají důležitou roli ve výtvarné koncepci domu.

Dispozice domu a interiér
Hlavní obytná místnost je situována do jižního křídla domu s výškou přes obě podlaží, v horní části přechází do prostoru otevřené galerie. V tomto převýšeném prostoru jsou umístěna kapkovitá dekorativní svítidla Tim
z českého křišťálu.  Součástí obývacího pokoje je kuchyň, která navazuje na venkovní zastřešenou terasu s venkovní kuchyní a sezením. V prostoru mezi kuchyní a obytným prostorem je umístěn krb obložený černým surovým plechem a s proskleným ohništěm.
V přízemí je kromě několika obslužných místností zázemí umístěna hlavní ložnice s navazující pracovnou. V horním patře jsou umístěny tři pokoje pro hosty s hygienickým zázemím a technická místnost.
Hlavním materiálem v interiéru je dřevo. Dřevěné konstrukční panely jsou opatřeny bílou lazurou a jsou kontrastní s tmavou dřevěnou podlahou
a tmavým dýhovaným obložením stěn ve vstupní části domu. Doplňkovým materiálem je černý surový plech použitý na obložení krbu nebo hnědošedý corian na kuchyňské desce.
V koupelnách je použita velkoformátová keramika v tmavohnědém a béžovém odstínu.

Fasáda a venkovní povrchy
Materiály fasády byly zvoleny tak, aby dobře zapadly do kontextu okolí a stylu původní charakteristické zástavby. Na štíty budovy bylo použito smrkové dřevo opalované ohněm, střecha má šedivou plechovou krytinu
a jednopodlažní trakt je obložen reznoucím plechem Corten.  Materiály jsou zvoleny tak, aby přirozeně stárly, časem tmavly a dobře zapadly do okolní přírody.
Pro venkovní terasy bylo použito dřevo IPE s velkou odolností vůči povětrnostním vlivům a velmi dobrou stálostí.

Zahrada
Pro výsadbu dřevin byly použity druhy běžně se vyskytující v okolní přírodě doplněné o keře a květiny s nízkým nárokem na údržbu.
Součástí zahrady je venkovní 10metrový bazén vytápěný stejně jako dům tepelným čerpadlem.

Vedoucí projektu: Jan Hřebíček
Spolupráce: Daniel Šimpach, Gabriela Sekyrová

Autorská zpráva
Foto ©BOYS PLAY NICE

*

*

*

*

*