Rezidence Kavčí Hory

26.05.2011 Bytové domy

ADNS architekti
Dvanáctipodlažní budova vytváří průhledovým otvorem dojem plynulého pokračování přírodního parku do zeleně svažující se k Vltavě.

Lokalita
Kavčí Hory se v současné době řadí mezi vyhledávaná místa Prahy pro kvalitní bydlení s možnostmi vycházek, relaxace a sportu. Poskytují nejenom příležitosti pro trávení volného času, ale také dobrou občanskou vybavenost. Z východní strany na rezidenci navazuje park a nad stanicí metra C obchodní centrum Arkády Pankrác, v blízkém okolí jsou hřiště, základní školy, mateřské školy, jesle, střední odborné učiliště, dvě centra volného času pro děti a mládež. Nedaleko Rezidence Kavčí Hory se nachází také pošta, pobočka městské knihovny, poliklinika Hvězdova je v pěší dostupnosti, nejbližší nemocnice (Fakultní Thomayerova nemocnice) je vzdálena čtyři kilometry. Podolí, navazující na Pankrác, může obyvatele nalákat na podolský bazén a zrekonstruované Žluté lázně, pro sportovce v těchto místech vede cyklo a in-line stezka.
Poloha přímo u Centrálního parku poskytuje dostatek klidu a zeleně. Ssousední areál Kavčích Hor je známým sídlem České televize, na něj navazuje i přírodní park se sportovišti. Z vrcholku místní skály se otevírá nádherný pohled na celou Prahu a Podolské údolí, které Kavčí Hory přirozeně odděluje od Vyšehradu. Také nová výšková budova rezidence, která se svojí moderní architekturou zařadila mezi dominanty této městské části, nabízí panoramatické výhledy na Vltavu a Pražský hrad.
Místo má snadnou dostupnost centra, návaznost na dálnici D1 i městský okruh. Stanice metra C Pankrác je vzdálena 10 minut chůze, přímo v ulici je zastávka autobusu.

Řešení bytů
Architektonická kancelář A.D.N.S. navrhla soubor dvou budov, kde dvanáctipodlažní budova (objekt A) vytváří prvkem průhledového otvoru dojem plynulého pokračování sousedního přírodního parku do zeleně vilové čtvrti svažující se k Vltavě. Nejen toto odlehčení dodává Rezidenci Kavčí Hory rozměr velkorysého řešení světla a prostoru, které se projevuje v celém architektonickém záměru. Ve velké míře je zde využito spojení ušlechtilých a moderních materiálů v interiérech s přírodním kamenem na fasádě, skla a prvku exotického dřeva na terasách.
Tři podzemní podlaží nabízejí dostatek parkovacích stání s bezbariérovým přístupem a sklepní kóje přiřazené k jednotlivým bytům. Dva výtahy spojují nejenom jednotlivá podlaží, ale v případě posledního patra vedou až přímo do bytu. Nadčasový penthouse v 12. podlaží nabízí velkorysý obytný prostor rozdělený na společenskou a klidovou zónu, interiérový bazén, fitness, saunu, vířivku. Fasáda celého bytu je navržena s bohatým prosklením a po obvodě prochází terasa umožňující výhledy na všechny světové strany.
Dispoziční řešení dalších bytů umožní zachování dostatečného soukromí jednotlivých členů rodiny, pro společně trávené chvíle jsou navrženy prostorné obývací pokoje s jídelnou a špičkově vybaveným kuchyňským centrem, prosklenými stěnami na obytné prostory navazují lodžie. Velká část větších bytů má standardně dvě koupelny, u bytů je dostatek úložných prostor, místnosti pro samostatnou šatnu apod. Byty v přízemí mají kromě teras i vlastní předzahrádku navazující na parkovou úpravu zeleně.
Byty jsou navrženy tak, aby umožnily výhledy k Vltavě, historické části Prahy nebo do Centrálního parku, v popředí nově vyrůstající komerční a rezidenční čtvrti. I nejmenší byty mají svoji lodžii či terasu a celoprosklená okna v hliníkových rámech s venkovními žaluziemi.

Materiály a vybavení
Fasády: obklad fasády přírodním kamenem, okna z hliníkových profilů, izolační dvojskla, vnější rolety na všech oknech.
Společné prostory: rychlovýtahy s hlasovou komunikací z kabiny, recepce u vstupu se stálou službou, fitness centrum pro majitele bytových jednotek, kamerový systém monitorování společných prostor a kabin výtahů, podzemní parkoviště s kamerovým systémem monitorování, sklepy v podzemních podlažích.
Byty: klimatizace – chlazení obytných místností v 9.–12. NP ve standardu, chlazení obytných místností 1.–8. NP v rámci klientských změn, obklady a dlažby v koupelnách a na WC Villeroy & Boch, zařizovací předměty Villeroy & Boch, dřevěné podlahy, podlahy teras – rošty z exotických dřevin, kuchyňská linka studio Stopka se spotřebiči Miele v ceně bytové jednotky.

Zdroj: www.rezidencekavcihory.cz

*

Výzva k účasti na tomto projektu, která pro nás přišla již před pěti lety, nám přinesla náročný úkol navrhnout budovu, která bude synonymem moderního bydlení v ostře sledované části pražského panoramatu.
Přes všechny komplikace, které zrod projektu provázely, se nám nakonec podařilo navrhnout výjimečný dům pro výjimečné místo.
Věříme, že námi vytvořený koncept přinese obyvatelům pozoruhodné výhledy do krajiny, které mimo jiné umožní kontakt s historickým jádrem Prahy.
Je nám potěšením, že se tento projekt za naší účasti vydal do fáze výstavby a že můžeme být při tom, kdy vzniká výrazná dominanta utvářející nezapomenutelnou podobu Kavčích hor.

ADNS architekti

+

Centrální vysavače do objektu dodala firma BEAM ELEKTROLUX.